Kunnostus
Hormajärven tilan parantamiseksi on tehty paljon työtä. Hormajärvi-yhdistys on toteuttanut kunnostustoimenpiteitä jo vuodesta 1991 alkaen. Olemme rakentaneet kosteikkoja ja ojien hidasteita, tehneet hoitokalastusta ja kustantaneet läntisen altaan syvänneveden jatkuvatoimisen hapetuksen vuosina 2008-2019.
Hormajärvi-yhdistyksen tekemät tärkeimmät kunnostustoimet, vedentilan seurantapisteet ja havaintopaikat kartalla:
Hormajärven kunnostuskohteet on lisätty myös Vesistökunnostajan karttapalveluun: vesistökunnostajan karttapalvelu (arcgis.com).
Suuri osa Hormajärven ympäristön kiinteistöistä on liittynyt runkoviemäreihin ja sitä kautta kunnalliseen jätevesiverkkoon, mikä on vähentänyt jätevesien kuormitusta Hormajärveen.
Lue täältä, mitä kukin voisi tehdä Hormajärven hoitamiseksi.
Aktiivisesta kunnostus- ja hoitotoimenpiteistä huolimatta Hormajärvi ei ole vielä saavuttanut kansallisissa vesienhoitosuunnitelmissa määriteltyä hyvää ekologista tilaa. Jatkamme edelleen Hormajärven kunnostusta ja hoitoa järven tilan parantamiseksi. Toteutamme Hormajärven kunnostus- ja hoitosuunnitelmaa ”Hormajärvi kohti hyvää tilaa v. 2019–2027”. Suunnitelman toteutti Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:n (LUVY) tutkimuspäällikkö, FT Anne Liljendahl.
Suositukset
jatkotoiminpiteille
- Lopetettiin Hormajärven läntisen altaan syvännehapetus lokakuussa 2019, koska jatkuvan syvännehapetuksen hyöty todettiin vähäiseksi koko järven kannalta. Seuraamme hapetuksen lopettamisen vaikutuksia järven happi- ja ravinnetilanteeseen.
- Vuosittaisen hoitokalastuksen saalismäärä on viime vuosina jäänyt kauas tavoitteesta: Pidetään taukoa hoitokalastuksesta. Voidaan jatkaa joinakin vuosina kevätrysäpyyntiä, koska se kohdistuu tehokkaasti särkikaloihin.
- Selvitettiin kalaston ja ravintoverkon rakennetta.
- Rakennettujen kosteikkojen toimivuutta seurataan ajoittain (kokonaisravinteet, liuenneet ravinteet ja kiintoaines).
-
- Tiedotetaan alueen viljelijöille hyvistä käytännöistä hillitä peltoviljelyn ravinne- ja kiintoainekuormitusta, kuten talvenaikainen kasvillisuuspeite pelloilla, maaperän kasvukyvystä huolehtiminen ja veden vaivaamien peltojen salaojitus ja veden ohjaus kosteikkoihin tai luonnonmukaisen kuivauksen edistäminen.
Toteutettiin yhdessä LUVYn kanssa Hormajärven kunnostushanke vuosina 2020-2022.
Raportit ja tulokset
Haukikosteikkojen toteutusmahdollisuudet Hormajärvelle, LUVY 2.1.2023
Haukikosteikkokohteiden kevätkatselmus Hormajärvelle
Hormajärven vesistökunnostus 2020–2022 -hankkeen loppuraportti
Hormajärven hoidon huoneentaulu 2023
Uusi kunnostus ja hoitosuunnitelma ”Hormajärvi kohti hyvää tilaa 2019-2027
Hormajärven hapetuksen vuosiraportti 2020 (Vesi-Eko)
Hormajärven hapetuksen vuosiraportti 2019 (Vesi-Eko)
Hormajärven hapetuksen vuosiraportti 2018 (Vesi-Eko)
Hormajärven hapetuksen vuosiraportti 2017 (Vesi-Eko)
Hormajärven hapetuksen vuosiraportti 2016 (Vesi-Eko)
Hormajärven valuma-alueella toteutettiin ojien maastokatselmus 20.04.2017. Se on luettavissa täältä.